1 vireju atranka.jpg1.JPG1_01.jpg.jpg3 vireju atranka.jpg4.JPG4_01.jpg.jpg5 vireju atranka.jpg9.JPG

LRVVKA KURSAI

 "Lietuviškų sūrių naudojimas bei inovacijos su iSi sifonais šiuolaikinėje virtuvėje"

Š.m. lapkričio 10 d. Baltic Master mokymo klasėje LRVVKA (Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacija) sukvietė visus, kurie mėgsta sūrius valgyti ir vaišinti jais savo svečius, kurie neabejingi lietuviškų sūrių populiarinimui ir sūrių vartojimo kultūros pažinimui. Kursų dalyvius domino modernus sūrių patiekalų gamybos procesas. Kaip iš kasdieniškų produktų padaryti modernų patiekalą – šiuo klausimu savo patirtimi dalinosi iSi sifonų atstovas iš Austrijos Kamil Luhn – Skibinski.

Šį kartą LRVVKA kartu su AB „Vilkyškių pieninė“ ir UAB „Sangaida“ pristatė 13 patiekalų, kurių gamybai buvo naudoti lietuviški sūriai.  AB „Vilkyškių pieninė“ atstovė, kursų dalyviams pristatė naudingą paskaitą apie sūrių rūšis, skirtumus, laikymo šaldytuve sąlygas ir pateikimo į stalą ypatumus, temperatūros įtaką sūrių skonio pajautimui. Evaldas Juška, restorano „Lauro lapas“ šefas rodė sūrių pjaustymo ir peilių parinkimo pamokėles. UAB „Sangaida“ kvietimu atvykęs iSi sifonų specialistas, demonstravo šiuo metu kulinarijos versle labai madingomis tapusias produktų pateikimo galimybes putų ir kremų pavidalu. Labiausiai tinkamas paversti kremu pasirodė esąs mėlynųjų pelėsių sūris „Memel Blue“. Mėlynojo pelėsio sūrio putos pagardino ir papuošė daugumą patiekalų. iSi sifonų pagalba pagaminti citrininis ir bazilikų aliejai, mangų putos, karštas majonezas, obuolių espuma puikiai įvykdė savo paskirtį - pavertė patiekalus moderniais, madingais, paįvairino pagrindinio produkto skonį, nustebino patiekalo ragautoją savo tekstūra ir skoniu. iSi sifonų atstovas įrodė sifonų ekonominį naudingumą šefui: dirbant su iSi sifonais akivaizdžiai taupomas virtuvės darbuotojų laikas, išsaugomi produktai švieži, paruošti vartoti iš karto ir patiekti madingu kremų-putų-aliejų pavidalu.

„Moderni lietuviška virtuvė“ - visų renginių ir mokymų metu LRVVKA vadovaujasi šia gražia idėja -  populiarina lietuvišką produkciją, palaiko vietinius gamintojus, gamina neįprastus patiekalus iš  įprastų produktų ir ragina rinktis lietuviškus produktus, kurie vis didesnį pasisekimą turi užsienio rinkose.

Tarptautinių kulinarinių konkursų prizininkė, Halina Višnevskaja, restorano „Stars & Legends” (viešbutis „Šarūnas“), virtuvės šefė, savo gamintais ir pristatytais patiekalais įrodo,kokia įdomi ir šiuolaikiška gali būti lietuviška virtuvė. P. Halina dalyvių vertinimui pateikė renginiui sukurtus patiekalus, kurių kiekvieno sudėtine dalimi tapo „Vilkyškių peininės“ sūris:

 

ñ  Moliūgų sūrio sriuba su otu (kietasis sūris “Jubiliejinis 1934”);

ñ  Persimonų carpaccio su kietuoju „Žalgirio“ sūriu ir persimonų ledais (kietasis sūris „Žalgiris“);

ñ  Vilkyškių sūrio ateiviai  (sūriai “Mozzarella”, “Maasdam”) - vaikų džiaugsmui ir tėvelių ramybei;

ñ  Jautienos flanas su makaronų voveraičių užkepėle su „Maasdam“ sūriu ir karštu majonezo  padažu (sūris “Maasdam”);

ñ  Tagliatelle makaronai su mėlynojo sūrio padažu (mėlynųjų pelėsių sūris “Memel Blue”,  smulkintas) su mėlynojo pelėsio sūrio putomis.

Honorata Lyndo, Vilniaus restorano „Neringa“ virtuvės šefė, tarptautinių konkursų laimėtoja, yra tikra lietuvių šefų sumanumu ir meistriškumu: „kiekvienas, nuoširdžiai mylintis savo darbą šefas, galvojantis apie savo klientus, kolegas ir apie savo restoraną, visuomet ras galimybių nustebinti, pamaloninti ir išlaikyti klientą. Tiesiog kiekvieno patiekalo privaloma sudėtinė dalis turi būti meilė ir entuziazmas“. Šalia minėto ir aiškiai juntamo ingrediento, p. Honorata savo sukurtuose patiekaluose naudojo net po keletą skirtingų rūšių lietuviškų sūrių:

ñ  Salotos su pelėsinio sūrio omletu, krevetėmis ir ridikėliais (mėlynųjų pelėsių sūris “Memel Blue”, smulkintas) su mėlynojo pelėsio sūrio putomis;

ñ  Anties krūtinėlė su karamelintais mangais, morkų  sūrio plokštainiu ir mangų putomis (kietasis sūris Jubiliejinis 1934”);

ñ  Užkepti bulvių gnocchi su pomidorų padažu Amatriciane ir „Prussia“ sūriu (sūriai “Prussia”, “Mozzarella”);

ñ  Varškės sūris su kriaušių čatniu, medaus ledais ir žalių obuolių espuma („Vilkyškių“ varškės sūris);

ñ  Sūrio vyniotinis su grybais ir kumpiu (sūris “Prussia”);

ñ  Jubiliejinio sūrio sausainiai prie alaus (kietasis sūris “Jubiliejinis 1934”);

ñ  Mozzarella sūrio ir braškių pesto užkandis (sūris “Mozzarella”);

ñ  Blynų tortas (eksperimentas su keliais sūriais).

Visi dalyviai buvo maloniai nustebinti ir labai laimingi, atradę „saulėtą Italiją“ Lietuvoje! Šviežių makaronų fabrikas  „Pasta Pasta“ - lietuviška įmonė, gaminanti 100% natūralius makaronus ir raviolius iš kietųjų kviečių miltų ir kasdien Jūsų stalui pateikia šviežius, purius, lanksčius makaronus. Pasak Oksanos Rokaševič, įmonės direktorės, „entuziazmas ir meilė savo darbui keičia nusistovėjusį požiūrį į makaronų ruošimą ir valgymą Lietuvoje ir leidžia atsiverti naujiems skoniams“. Visi liko sužavėti „Pasta Pasta“ produkcija ir įmonės lanksčiu, draugišku požiūriu į klientą.

 

Už pagalbą produktais organizuojant seminarą, LRVVKA nuoširdžiai dėkoja: pagrindiniam rėmėjui AB “Vilkyškių pieninė“ už sūrių skonių įvairovę, UAB „Promo Cash&Carry“ už produktus, UAB „Litbana“ už daržoves, UAB „Reaton“ už prašmatnius patiekalų produktus, AB „Kauno Grūdai“ už miltus, AB „Vilniaus Paukštynas“ už vištieną, AS „Santa Maria“ už platų prieskonių ir marinatų pasirinkimą. UAB „Manjana“ už  aplinką tausojančias valymo priemones, UAB „Baltic Master“ už patalpas, profesionalią įrangą, „Nestle Professional“ už kavą. Vilniaus Žirmūnų darbo rinkos mokymo centro mokiniams už pagalbą paruošiamųjų darbų ir kursų metu, UAB „Jokado projektai“ - už gražiai aprengtą ir profesionaliai atrodančią LRVVKA komandą.

Už informacinę sklaidą sakome didelį ačiū mūsų partneriams Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijai (LVRA), taip pat  portalams: „Meniu.lt“, „Restoranai.lt“, „Patiekalai.lt“, „Geri valgiai.lt“, „Horecaguru.lt“,  leidiniams: „Geras skonis“, „HoReCa|LT“  už informacinį rėmimą.

 

LRVVKA kolektyvas

 

  

Joomla templates by a4joomla