1.JPG1_01.jpg4.JPG4_01.jpg9.JPG

LAIMĖTA II-OJI VIETA KONKURSE "BALTIJOS KULINARINĖS ŽVAIGŽDĖS TAURĖ", SANKT PETERBURGE

Kelionė į Sankt Peterburgą atstovauti Lietuvą tarptautiniame kulinariniame renginyje iš tiesų yra didelis iššūkis, ypač tiems, kurie tokios patirties turi ne daug. Penkių virėjų LRVVKA komanda jau buvo suformuota kelis mėnesius prieš renginį, tarp tų laimingųjų patekau ir aš. Lietuvos virėjų delegacijos kapitonu išrinktas jau ne vienerius metus  „Baltic Culinary Star” dalyvavęs bei nemažų rezultatų pasiekęs – Darius Dabrovolskas, teisėjas taip pat ne menką patirtį turintis – Tomas Rimydis ir dar du dalyviai be manęs – Evaldas Juška (restoranas „Lauro lapas“) ir Artūras Samavičius (restoranas „Imperial by California Gourmet“).  Kelionės tikslas buvo ne tik sudalyvauti, bet, žinoma, ir pelnyti apdovanojimus, todėl pasiruošimo darbai intensyviai vyko jau porą mėnesių. Buvo duota kulinarinė užduotis, tema ir ją turėjome išpildyti parodydami, ką mokame, tuo pat metu turėjome atskleisti šalies kulinarinį identitetą. Man atitekusi užduotis buvo pagaminti nacionalinį šalies patiekalą lašišos sriuba su papildomu užkandžiu. Evaldas turejo pagaminti karštą patiekalą panaudojant antienos krūtinėlę. Artūrui atiteko įdomiausia rungtis: juodoji dėžė - rungtis, kurioje pagrindiniai ingridientai yra nežinomi. Užduotis - pagaminti šaltą banketinį patiekalą šešiems asmenims.

Kelionės pradžia kovo 23- ioji,  pusė paros traukinyje ir mes jau dideliame mieste, skalaujamame Baltijos jūros. Atvykus į viešbutį mus maloniai pasitiko renginio koordinatrė Jana. Dar keletas formalumų ir ilsėtis, nes būtent kitą dieną mano startas.

Konkurso diena prasidėjo. Vykome į „Спортивно-концертный комплекс“ areną, kurioje jau rinkosi kompanijų atstovai pristatinėjantys savo produkciją, nes tuo pat metų rūmuose vyko ir paroda „ExpoHoReCa“. Taip pat atvyko ir kitų šalių atstovai, visi ruošemės savo patiekalų gamybai – nominacija „Nacionalinė lašišos sriuba su užkanduku“.  Patiekalo gamybai duodamos dvi valandos. Konkurso „Baltic Culinary Star“ taisyklės pakankamai griežtos, reikia viską daryti pagal reikalavimus kitaip nuimami balai. Kiekvienas teisėjas gali skirti 80 taškų, iš kurių 10 jų sudaro darbo vietos pasiruošimas ir tvarka ringe,10 taškų už ingredientų harmoniją,10 už patiekalo spalvinę gamą ir dizainą,10 už techniką, o didžiausią dalį taškų sudaro patiekalo skonis – 30 taškų. Už kiekvieną uždelstą minutę teisėjas nuima po vieną balą nuo galutines sumos. 

Dvi valandos man prabėgo kaip dvi minutės ir patiekalas jau stovėjo ant teisėjų stalų. Lašišą patiekiau penkiomis skirtingomis tekstūromis : lašišos sultinys virtas su obuoliu, lašišos filė rūkyta obuolio dūmais ir kepta žemoje temperatūroje, lašišos kroketas, lašišos ir obuolio espuma ir lašišos traškutis pagamintas džiovinant lašišos odą ir spraginant ją aliejuje. Papildomas garnyras - poras su šukučių infuzija, morkų kremas su rudu sviestu, morkų traškučiai, raugintų agurkelių ir petražolių padažas bei mini daržovės. Įdėjau nemažai darbo ir pastangų, kad patiekalas įgautų lietuviškumo ir paliktų įspūdį teisėjams.  Pirmoji konkurso diena praėjo sėkmingai, o vakare buvome pakviesti atidarymo vakarienei, kuri vyko Sohos restorane, pačiame St. Peterburgo centre. Vakarienės metu ragavome tradicinų Rusijos patiekalų, žinoma, diskutavome su kolegomis iš kitų šalių, dalinomės profesine patirtimi.

Antrąją dieną į ringą stojo Evaldas. Jo užduotis pagaminti karštą patiekalą panaudojant antienos krūtinėlę. Evaldas nuo pat pirmos minutės prikaustė tiek teisėjų, tiek žiūrovų dėmesį. Balto vyno želė su prieskoniais pagaminta kavos sifone buvo didelė mįslė visiems. Patiekalas pagamintas iš daugybės skirtingų ingridientų. Antienos krūtinėlė virta žemoje temperatūroje ir antienos ruliadas su malto dekstrino pelenais, patiektas su karamelizuota kriauše apelsinų ir vyno redukcijoje, keptais šalotiniais svogūnais,balto vyno želė su prieskoniais, rūkytų lazdyno riešutų aliejumi, karštu svogūnų, obuolių ir čiobrelio kremu, antienos padažu, rudo sviesto ir morkų miusu bei mini daržovėmis ir marinuotu pankoliu. Patiekalo pateikimas teisėjams vėlavo keletą minučių, buvo nuimti keli taškai, tačiau, mano manymu, Evaldo karštas patiekalas – geriausias konkurso patiekalas, savo kulinarine pažanga lenkęs ne vieną dalyvį.

Paskutinė konkurso diena. Dalyvis Artūras ir „Juodoji dėžė“, iki šios dienos nebuvo aišku, koks pagrindinis ingridientas ir gamybos užduotis bus pateikti. Taigi patiekale turėjo būti panaudota veršienos filė, cidoniją ir vynuogės. Dalyvis per dvi valandas turėjo pagaminti šešių porcijų banketinį stalą, panaudojant du iš trijų pateiktų ingridientų ir devynias patiekalo porcijas teisėjams. Artūrui pavyksta susitvarkyti su užduotimi. Veršienos išpjova pateikta trimis būdais. Veršienos bei mascarponės sūrio musas su čili pomidorų ir imbiero salsa, veršienos suktinukas su šparagais ir burokėlių kremu bei rūkyta veršiena su keptų paprikų kremu. Papildomas garnyras - keptos Princese Amandine bulvytės su šalotinių svogūnų espuma, mini morkytėmis, cidonija, perliniais svogūnėliais, taip pat šviežių daržovių salotomis su putpelių kiaušiniu  ir grūdėtų garstyčių užpilu.

Konkurso rezultatai tikrai nenuvylė, laimėjome du sidarbro ir vieną bronzos medalį. Pirmoje nominacijoje sidabras, antroje nominacijoje bronza, trečioje nominacijoje sidabras. Bendroje lentelėje Lietuvai atiteko sidabrinė vieta. Svarbesnė šio konkurso dalis ne laimėjimas, kuris, žinoma, yra labai malonus, bet galimybė atstovauti Lietuvą ir pasisemtis patirties tarptautinio lygio renginyje.

Vakare laukė uždarymo vakarėlis. Didžiulės padėkos sulaukėme iš renginio organizatorės Elenos Shcherbakovos, kuri jau dešimtą kartą organizavo šį renginį. Puikus sutikimas, unikali vakarienė, pažintys su buvusiais varžovais ir naujais draugais, dalinimasis ruoštų patiekalų specializacija bei patirtimi, tikrai suteikia dideles paspirties ateities mūšiam, kurių laukia dar ne vienas. Tikra garbė dalyvauti tokiuose renginiuose, tikiuosi dar ne paskutinį kartą.

Nuoširdžiai dėkojame LRVVKA komandos rėmėjams: A.S. "Santa Maria", UAB "Jokado projektai", UAB "Manjana".

 

Justinas Kapkovičius

“IDW Esperanza Resort” vyr. virėjas

Joomla templates by a4joomla