1 vireju atranka.jpg1.JPG1_01.jpg3 vireju atranka.jpg4.JPG4_01.jpg5 vireju atranka.jpg9.JPG

LRVVKA MEISTRIŠKUMO KURSAI „ŠVENTINIS DEGUSTACINIS VALGIARAŠTIS“

LRVVKA tęsdama mokymų ciklą  š. m. spalio 18 d. sukvietė profesijos bendraminčius į meistriškumo kėlimo kursus, kurie vyko moderniai įrengtoje UAB „MBR Parduotuvių ir restoranų įranaga“ mokymo klasėje. Iš visos Lietuvos gausiai susirinkę virtuvės šefai, virėjai, profesijos mokytojai žinių ir patirties sėmėsi iš daugkartinių tarptautinių gastronomijos konkursų dalyvių bei prizininkių, virtuvės šefių Aldonos Gečienės ir Honoratos Lyndo. Virtuvės meistrės, pristatydamos šventinį degustacinį valgiaraštį, dalinosi idėjomis ir inovatyviais gamybos metodais, ruošdamos elegantiškos išvaizdos ir pikantiško skonio užkandžius, patiekalus bei desertus.


Kursų metu dėmesys buvo skiriamas įvairiapusiam cukraus panaudojimui kulinarijoje bei konditerijoje. Cukrus turi konservuojamųjų ir drėgmę išlaikančių savybių, be saldumo ir energijos, cukrus daugeliui maisto gaminių suteikia tūrio ir tekstūros. Priklausomai nuo gamybos tikslo (karamelizavimas, marinavimas, džiovinimas) rekomenduojama pasirinkti tinkamos rūšies cukraus produktą. Užkandžiams, patiekalams  ir desertmas buvo naudojami AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ aukščiausios kokybės „Dansukker“ produktai.

Restorano Imperial by California Gourmet virtuvės šefė Aldona Gečienė papasakojo, kaip pasigaminti svogūnų čipsus, kuriuos pasiūlė prie žemoje temperatūroje keptos sterko filė su ančiuvių padažu. Juodųjų serbentų šerbetui paruošti rinkosi specialųjį „Dansukker“ cukrų uogienėms (su pektinu). Šerbetą skanino cukatais, pagamintais iš apelsinų žievelių su cukraus sirupu. Ruošdama  vištienos kepenėlių creme brulee“ bei karamelizuodama vaisius naudojo rudąjį cukrų Demerara.

Restorano Neringa virtuvės šefė Honorata Lyndo porto vyno drebučiams gaminti naudojo želės cukrų „Multi“. Džiovintą traškutį patiekė prie moliūgų ir pasternokų sriubos su krevečių tartaru. Vištienos marinavimui naudojo šviežius čiobrelius, pipirus, jūros druską bei rudąjį cukrų Demerara“. Imbierinio moliūgo pyragui griliažą ruošė iš smulkintų pistacijų ir cukraus „Farinas“, gardino gaiviu mėtų-cukraus sirupo padažu.

Patiekalai buvo gaminami UAB MBR parduotuvių ir restoranų įranga“ konvekcinėje garo krosnyje, kuri yra patogiai naudojama, didelės talpos bei ekologiška. Virtuvės šefės naudojo daugiafunkcionalią spaudiminę keptuvę Flexi Chefpapildomai suteikiančia galimybę virti produktus garuose paprastai bei su spaudimu.

„MBR parduotuvių ir restoranų įranga“ technologė Jolita Baliūnienė papasakojo apie universalų smulkintuvą ir šokinio šaldymo įrenginį, kurio pagalba užšaldyti vaisiai, uogos ar konditeriniai gaminiai puikiai išsaugo maistines savybes, skonį, kvapą, spalvą bei formą.


KURSŲ VALGIARAŠTIS


Aldonos Gečienės užkandžiai ir patiekalai:


  • Šefo komplimentas. Vištienos kepenėlių „creme brulee“ su karamelizuotais obuoliais;
  • Karštas užkandis. Ravioli su antienos filė, karamelizuotais riešutais, kepenėlių „foie gras“ padažu ir alyvuogių pudra;
  • Šefo komplimentas. Juodųjų serbentų šerbetas su apelsinų cukatais;
  • Žuvies karštas patiekalas. Žemoje temperatūroje kepta sterko filė su ančiuvių padažu, keptais artišokais, švelnia bulvių piure ir svogūnų čipsais.


Honoratos Lyndo užkandžiai ir patiekalai:


  • Šaltas užkandis. Ožkos sūrio užkandis su porto vyno drebučiais ir geltonųjų slyvų padažu;
  • Moliūgų ir pasternokų sriuba su krevečių tartaru;
  • Karštas paukštienos patiekalas. Parūkyta vištienos krūtinėlė, patiekiama su perlinių kruopų risotto, keptomis svieste gelteklėmis ir pasternoko šaknimis bei grybų padažu;
  • Imbierinis moliūgų pyragas su cukraus „Farinas“ griliažu.


Dėkojame virtuvės šefėms Aldonai Gečienei ir Honoratai Lyndo už pasidalintas gastronomines žinias bei perduotą patirtį; padėjėjams - Liucijai Makovskai, Eduardui Radzivilovui, Jolitai Baliūnienei - už pagalbą; dalyviams - už aktyvų dalyvavimą.


Nuoširdžiai dėkojame kursų rėmėjams: AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ – kokybiški  „Dansukker“ cukraus produktai; UAB MRB parduotuvių ir restoranų įranga“ – moderniai įrengta mokymų klasė ir inovatyvi virtuvės įranga; AS Santa Maria“ – prieskoniai; UAB Manjana“ – švaros ir higienos priemonės; Bonduelle“ – šaldytos daržovės; UAB Sangaida“ – stilingos lėkštės; AB Vilniaus paukštynas“ – vištienos produktai; AB „Kauno Grūdai“ – miltai makaronams; UAB, Baltic Larus“ – antiena; UAB Vilniaus Citma“ – šviežios daržovės ir vaisiai; „Nestle Professional“ – gardi kava!


Daugiau informacijos:

Jūratė Mikalkėnienė

LRVVKA vykdomoji direktorė

Mob. +370 615 67405

 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla