1 vireju atranka.jpg1.JPG1_01.jpg.jpg3 vireju atranka.jpg4.JPG4_01.jpg.jpg5 vireju atranka.jpg9.JPG

LRVVKA KURSAI „MILTINIŲ GAMINIŲ IR VIŠTIENOS PARUOŠIMO TECHNOLOGIJŲ GALIMYBĖS“

Artėjant šventiniam laikotarpiui, lapkričio mėnesį LRVVKA organizavo profesinio meistriškumo kėlimo kursus  „Miltinių gaminių ir vištienos paruošimo technologijų galimybės“, suburdama profesijos atstovus, kurie domisi naujovėmis maisto gamybos srityje, siekia gastronominių žinių bei skanių patiekimo idėjų pobūviams ir šventėms. Kursai vyko UAB „MBR Parduotuvių ir restoranų įranga“ moderniausia įranga aprūpintoje klasėje. Šventinius kepinius ir skirtingas vištienos variacijas su miltiniais gaminiais pristatė virtuvės meistrės Aldona Gečienė, Honorata Lyndo ir Liucija Makovska - daugkartinės tarptautinių gastronomijos konkursų dalyvės ir prizininkės - 2012 m. IKA/pasaulio kulinarinės olimpiados Erfurte bei pasaulio kulinarijos čempionato Culinary World Cup 2014 Liuksemburge medalių laimėtojos.

Kursų dėstytojos ypatingą dėmesį skyrė teisingam miltų pasirinkimui bei jų panaudojimui kulinarijoje bei konditerijoje. Ruošiant skirtingų formų ir skonių miltinius kepinius bei gaminius derinant prie šaltų užkandžių, karštų patiekalų būtina rinktis specializuotus miltus, nes nuo jų savybių priklauso tešlos tekstūra (trapumas, minkštumas, purumas) bei skonis. AB „Kauno grūdai“ siūlo gausų, inovatyvių technologijų pagalba, skirtingomis savybėmis pasižyminčių, miltų asortimentą: specializuotus miltus makaronams (virtiniams, koldūnams), picai (grissini, focaccia), miltus pilno grūdo duonai, miltus pyragams, mieliniai tešlai, džiūvėsėlius kepsneliams.


Šventiniam laikotarpiui artėjant, dėmesys buvo skiriamas proginiams kepiniams iš miltų. Honorata Lyndo kursų dalyviams papasakojo, kaip iškepti šventinį kalėdinį „Panettone“, pateikiamą su apelsinų kremu bei karamelintais karijų riešutais. Aldona Gečienė papasakojo, kaip kepti mielinės tešlos pyragą„Šimtalapio sesė“, gardintą migdolais ir cinamonu. Šefė prie kepenėlių pašteto pasiūlė trapios tešlos paplotėlį keptą iš „Kauno grūdų“ miltų pyragams, o neįprastą pagardą - grikių kempinę „ponč“ gamino iš grikių bei kvietinių miltų. Šis gaminys buvo labai purus, lengvas bei puikiai derėjo su vištiena, taip pat grikių kempinė lėkštėje atrodė itin novatoriškai. Liucija Makovska ruošdama ravioli tešlą naudojo „Kauno grūdų“ miltus makaronams, kurie, anot virtuvės šefės yra itin meistriškos kokybės. Raviolius pasiūlė įdaryti su moliūgų ir amaretti sausainių pagardu. Honorata Lyndo prie vištienos sultinio kepė traškų paplotėlį, kurį gamino iš „Kauno grūdų“ pilno grūdo ruginių miltų, o petražolių kempinei pasirinko miltus pyragams.

Kursuose virtuvės šefės kartu pristatė skirtingas vištienos produktų gamybos galimybes ir patiekimo variacijas. Vištienos patiekalai buvo gaminami iš moderniomis technologijomis paruoštų AB „Vilniaus paukštynas“ vištienos produktų: plonintos vištienos filė ir plonintos šlaunelių mėsos, blauzdelės be sąnario, vištienos „Tulpės“, vištienos kepenėlių, širdelių. Profesionalės vištienos produktus ruošė skirtingose temperatūrose bei patarė, kokiais prieskoniais pagardinti gaminius, kokį garnyrą, padažą rinktis, be to, parodė, kaip patiekalus įdomiai ir skoningai patiekti lėkštėje. Dalyviai turėjo galimybę patys įvertinti kiekvieną virtuvės šefių pagamintą patiekalą.

Kursų metu virtuvės šefės naudojo UAB „MBR parduotuvių ir restoranų įranga“ termomikserį, kurio pagalba maistas ruošiamas greitai ir kokybiškai. Pasak Aldonos Gečienės, termomikserio pagalba profesionaliai pagaminti kepenėlių paštetą gali ir daug patirties turintis virtuvės šefas ir jaunas, bepradedantis savo karjerą virtuvėje, virėjas.

Dalyviams buvo pristatoma UAB „MBR parduotuvių ir restoranų įranga“ naujiena - konvekcinė krosnis su papildoma rūkymo funkcija, kurią paprasta naudoti: vienam rūkymui sunaudojama vos 80 g juodalksnio. Kad kursų dalyviai patys įsitikintų šios konvekcinės krosnies kokybišku funkcionavimu, maisto ruošimo technologė Jolita Baliūnienė juos vaišino šia krosnimi išrūkyta lašiša.

            KURSŲ VALGIARAŠTIS


            ALDONOS GEČIENĖS PATIEKALAI:


  • Trapios tešlos paplotėlis, pagardintas  kepenėlių  paštetu, raudoname vyne glazūruotomis vištienos širdelėmis ir duonos traškučiais; 

  • Sluoksniuotos, plonintos vištienos kepsnys su kreivabudžių kremu, grikių sponc ir žolelių aliejumi;

  • Mielinės tešlos pyragas su migdolais ir cinamonu - Šimtalapio sesė“.

            

         LIUCIJOS MAKOVSKOS PATIEKALAI:


  • Trijų skonių vištienos užkandėlė: švelniai aitraus skonio vištienos peteliai paruošti pagal souse vide technologiją ir mangų čatnis, vištienos kepenėlių paštetas pagardintas spanguolėm, žalios alyvuogės įdarytos lėtai troškinta šlaunelių mėsa ir pagardintos jogurtiniu padažu;

  • Ravioliai su moliūgų ir amaretti sausainių įdaru, patiekiami su švelnių migdolų ir Džiugo sūrio padažu bei liufelizuotais žirneliais;

  • Vištienos šlaunelių plonintos mėsos ir filė su špinatais suktinukai trumų skonio padaže, patiekiami su bulvių ir salierų kremu bei vytintais burokėliais ir traškučiais;

       

         HONORATOS LYNDO PATIEKALAI:


  • Vištienos skaidrus sultinys su vištienos ploninta šlaunų mėsa, cukinijų tagliatelle ir pilno grūdo rūginių miltų paplotėliu;

  • Vištienos kulšelė confit, padengta rudojo cukraus glaistu, pateikiama su pasternokų piurė, alyvuogių tartaru, džiovintų slyvų kremu, žolelių kempine ir sauce verte padažu;

  • Šventinis kalėdinis Panettone, pateikiamas su  rudojo sviesto padažu, apelsinų kremu, karamelintais karijų  riešutais.


Nuoširdžiai dėkojame kursų rėmėjams: AB Kauno Grūdai - specializuoti miltai; AB Vilniaus paukštynas - kokybiški vištienos produktai; UAB MBR parduotuvių ir restoranų įranga - moderniai įrengta mokymų klasė ir inovatyvi virtuvės įranga; AB Nordic Sugar Kėdainiai - Dansukker cukraus produktai; AS Santa Maria - prieskoniai, padažai vištienai; UAB Manjana - švaros ir higienos priemonės; UAB Sangaida - stilingos lėkštės; UAB Vilniaus Citma - šviežios daržovės ir vaisiai; Nestle Professional - gardi kava!


Daugiau informacijos:

Jūratė Mikalkėnienė

LRVVKA vykdomoji direktorė

Mob. tel. +370 615 67405

 

 

Joomla templates by a4joomla