1.JPG1_01.jpg4.JPG4_01.jpg9.JPG

Išrinktas geriausias Lietuvos virėjas!


Tarptautinės parduotuvių, restoranų, viešbučių įrangos parodos BaltShop.BaltHotel.BaltGastro 2016“ ir Baltijos maisto ir gėrimų mugės BAF metu išrinktas geriausias 2016-ųjų Lietuvos virėjas – juo tapo Jevgenij Volkov, šiais metais debiutavęs nacionalinėje šefų rinktinėje ir kartu su ja Lietuvai parvežęs bronzos medalį iš Pasaulio kulinarijos olimpiados „IKA/Culinary Olympics“. Nuo ketvirtadienio Vilniaus parodų rūmuose šurmuliavusio renginio metu paskelbtos ir pirmą kartą šalies istorijoje organizuoto konkurso „Virėjo ir barmeno komanda 2016“ nugalėtojos – jomis tapo šefė Astera Tenkutienė ir barmenė Jurga Rapševičiūtė.


„Sunkiausia buvo sugalvoti, ką atiduosiu teisėjų žiūri. Tuo tarpu skonius man pavyko suderinti iš anksto bei šiek tiek improvizuojant paties konkurso metu. Tai buvo pirmas konkursas, kuriame dalyvavau individualiai kaip šefas – į jį važiavau ne laimėti, o išbandyti savo jėgas, todėl skelbiant konkurso rezultatus išgirdęs savo pavardę net du kartus buvau apstulbęs“, – sako Jevgenij Volkov, kuriam be Geriausio Lietuvos virėjo titulo taip pat buvo įteiktas apdovanojimas už moderniausią desertą – kriaušės skonio ledus su kepintu šokoladu ir kriaušių–sūrio rutuliuku.


Kaip užkandį „Apvalaus stalo klubo“ virtuvei vadovaujantis šefas konkurso komisijai patiekė kobijos file su salierų putėsiais, juodojo česnako žiedinių kopūstų tyre ir kalendros puta. Pagrindiniam patiekalui, kurio privalomų produktų konkurso dalyviai iš anksto nežinojo ir gavo taip vadinamojoje juodojoje dėžėje, Jevgenij gamino antieną su piure iš saldžios bulvės, juodųjų salierų ir slyvų padažu. Antrą vietą konkurse „Geriausias Lietuvos virėjas 2016“ iškovojo Dalius Aleksiejevas – restorano „Trinity“ šefas, trečiąją – Ignas Višinskas, restorano „Time“ šefų komandos narys, šių metų pradžioje laimėjęs Geriausio Lietuvos jaunojo virėjo titulą.


Iš viso konkurse „Geriausias Lietuvos virėjas 2016“ varžėsi septyni šefai: Dalius Aleksiejevas, restoranas „Trinity“; Bernardas Anužis, restoranas „Onorė“; Justinas Kapkovičius; Pavel Koncejalov, restoranas „Batoras“; Dovilė Piliponytė, restoranas „Carre“;  Ignas Višinskas, restoranas „Time“; Jevgenij Volkov, restoranas „Apvalaus stalo klubas“. Jų pasirodymą vertino tarptautinė komisija, kurią sudarė Pasaulinės šefų asociacijų draugijos (World Association of Chefs’ Societies – WACS) A kategorijos teisėjas, Rusijos kulinarijos asociacijos viceprezidentas Alexander Prokopovich, WACS sertifikuotos B kategorijos teisėjos – Latvijos šefų asociacijos prezidentė Svetlana Riškova ir Švedijos šefų asociacijos atstovė Franciane Tartari, taip pat – Lenkijos sertifikuota konditerijos meistrė Malgorzata Weber, Austrijos atstovas, kulinarijos ekspertas Kamil Lüehn Skibinski bei Lietuvos atstovas – Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos (toliau – LRVVKA) Tarybos narys, techninis teisėjas Stanislav Kizenevič.


Komisija taip pat rinko pirmą kartą Lietuvos istorijoje organizuoto konkurso „Virėjo ir barmeno komanda 2016“ laimėtojus. Pirmąją vietą iškovojo Astera Tenkutienė, vadovaujanti restorano „Imperial By California Gourmet“ virtuvei, ir Jurga Rapševičiūtė, dirbanti restorane „Merci“. Antroji konkurso vieta atiteko restorano „Trinity“ šefo Daliaus Aleksiejevo ir barmeno Algirdo Mulevičiaus, trečioji – Osvaldo Mineikos („La Pasta“) ir Manto Čyžiaus (baras „Bukowski“) duetams.


Vertinimo komisijos nariai: Eric Bouton - „Monin“ kompanijos atstovas, gėrimų ekspertas; Kamil Luehn-Skibinski - „iSi“ kompanijos atstovas, maisto ir gėrimų ekspertas; Arminas Darasevičius - Lietuvos someljė asociacijos prezidentas; Darius Dabrovolskas - Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas.


Praėjusį savaitgalį LRVVKA iniciatyva taip pat vyko talentų konkursas „Konditeriai, įkvėpti mados“. Laimėtojos taurę ir aukso medalį laimėjo Jolanta Labul, dirbanti „Maxima LT“, aukso medaliais apdovanotos tos pačios įmonės darbuotoja Stanislava Barysienė ir „Mažosios Ragainės“ konditerė Svetlana Michnovič. Sidabro medalį laimėjo Danguolė Bondarevienė, „Maxima LT“. Bronzos medaliais apdovanotos: Elena Kliment („Saldi prabanga“), Renata Blidna („Beatričės saldumynai“) ir Alina Žališauskaitė. Diplomas įteiktas Dovilei Aukškelienei. Vertinimo komisijos narės: Švedijos šefų asociacijos atstovė Franciane Tartari, bei Lenkijos sertifikuota konditerijos meistrė Malgorzata Weber. Remiantis WACS vertinimo kriterijais, svarbiausia šiame konkurse – technika ir darbo sudėtingumas.


Savaitgalį paskelbta ir konkurso „Jaunieji talentai“ laimėtoja vaikiškų tortų kategorijoje. Ja tapo bei aukso medalį iškovojo Klaipėdos turizmo mokyklos mokinė Gintarė Čeplinskienė. Konkurso sidabro medalių laimėtojos: Rita Asauskė (Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras), Reda Saukantienė ir Monika Adamkutė (Klaipėdos turizmo mokykla). Bronzos medalių iškovojo Marija Grincevičiūtė ir Vida Riliškytė-Jaroslavskienė (Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykla), Ieva Mochnačiovaitė (Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras) bei Vaida Baranauskaitė (Alytaus profesinio rengimo centras).


Konkurse „Mokinių-virėjų komanda 2016“ nugalėjo Klaipėdos turizmo mokyklos mokiniai Simona Leonauskaitė ir Rokas Ragauskas, gaminę pagrindinį patiekalą su Dorado žuvimi bei desertą su kriauše ir ruduoju cukrumi. II-ąją vietą iškovojo Rokas Galvonas ir Neringa Polonskaitė (Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras), III-oji vieta atiteko Karolinai Belousovaitei ir Airidui Indai (Šiaulių profesinio rengimo centras). Mokiniai gamino Dorado žuvies pagrindinį patiekalą ir desertą, panaudodami kraušę, rudąjį cukrų.


Konkurso „Geriausias mokinys-virėjas su specialiais ugdymosi poreikiais 2016“ nugalėtojais paskelbti Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro mokiniai Greta Jonaitytė ir asistentas Ernestas Girdauskas. II-osios vietos laimėtojos Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro mokinės Edita Novogreckytė ir asistentė Gabrielė Česnavičiūtė bei III-oji vieta atiteko Marijampolės profesinio rengimo centro mokinėms Livetai Blaudžiūnaitei ir asistentei Gabrielei Arminaitei.


Dėkojame konkurso rėmėjams: mecenatams - „Santa Maria“, „Dansukker“; didiesiems rėmėjams – „MBR parduotuvių ir restoranų įranga“, „Baltic Larus“, „Sangaida“, „iSi“; rėmėjams: „Reaton“, „Jokado projektai“, „Manjana“, „Tymbark“, viešbučiui rėmėjui: „Rib Room“, informaciniams rėmėjams: „Geras skonis“, „Restoranų verslas“, portalams - meniu.lt, „Gurmano Gidas“.


Daugiau informacijos:

Jūratė Mikalkėnienė

LRVVKA vykdomoji direktorė

El. paštas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Mob. tel. +370 615 67405.

Joomla templates by a4joomla