1 vireju atranka.jpg1.JPG1_01.jpg.jpg3 vireju atranka.jpg4.JPG4_01.jpg.jpg5 vireju atranka.jpg9.JPG

Lietuviai iš geriausių pasaulio šefų olimpiados, vykusios 2012 m. spalio 5 - 10 d. Erfurte, parsivežė bronzos medalius!

Lietuviai iš geriausių pasaulio šefų olimpiados Erfurte parsivežė bronzos medalius! Dirbę naktimis, sudėtingomis sąlygomis, bronziniai Lietuvos virėjai pademonstravo ne tik fantaziją, bet ir tikrus raumenis bei atkaklumą.

Cooking unlimited!“ – skelbė olimpiados šūkis ir atrodo, kad visi virėjai buvo pasiruošę kovoti iki paskutinio kraujo lašo. Lietuviams teko dirbti į karinį sandėlį panašioje virtuvėje, sėdint ant dėžių, nuolat lakstant į šaldytuvą, stovintį lauke net per lietų, ir visa tai vyko naktimis! Be to, Lietuvos komandai teko virtuve dalintis su Kanados ir Honkongo komandomis, kai tuo tarpu, olimpiados lyderiai norvegai įsikūrė erdvioje virtuvėje, esančioje pačioje Erfurto širdyje – miesto rotušėje. Tačiau Lietuvos virtuvės olimpiečiai, net ir triūsdami nepatogioje virtuvėje bei miegodami po kelias valandas per parą, sugebėjo iškovoti bronzos medalius!

Bronziniai Lietuvos virėjai

Erfurto virėjų olimpiadoje besirungiančių šefų darbai buvo vertinami, tradiciškai vadovaujantis Pasaulinės virėjų draugijų asociacijos WACS, kurios nare yra ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija - LRVVKA, nustatytais kriterijais. Kad laimėtų atitinkamos spalvos medalius, virėjų komandos arba individualiai savo patiekalus nustatytose rungtyse konkursui teikiantys virėjai privalo surinkti tam tikrą balų skaičių nustatytame intervale. Remiantis šia vertinimo sistema, bet kuri komanda ar individualiai besirungiantis dalyvis, pasiekęs tam tikrą profesionalumo lygį, gali būti objektyviai įvertintas ir laimėti atitinkamus apdovanojimus. Kadangi virėjų meistriškumas matuojamas ne sekundėmis ar metrais, vienos spalvos medalius gali pelnyti ir keletas olimpiečių, panašų profesionalumo lygį pasiekusių virtuvės meistrų ar komandų.

Lietuvos virėjų komanda „Amber Aliance“, kartu su dar 45 komandomis iš viso pasaulio, varžėsi Regioninių komandų rungtyje ir, surinkusi 71,19 balų, tapo bronzos medalių laimėtoja (aukso medalius Regioninių komandų rungtyje pelnė 2 komandos, sidabru pasipuošė 14 komandų, bronzą iškovojo taip pat 14 komandų. Dar 16 komandų regioninių komandų rungtyje medalių nepelnė, o buvo apdovanotos diplomais). Regioninių komandų kategorijoje lyderiais tapo Švedijos ir Kanados virėjai, surinkę atitinkamai po 90,74 ir 90,51 bei pasipuošę aukščiausios prabos medaliais. Konkurso rezultatai paskelbti http://2012.olympiade-der-koeche.de/en/competitions/results.html

Regioninėje komandų rungtyje varžęsi dalyviai – komandos (ir Lietuvos virėjų komanda) privalėjo padengti didžiulį 3x3 m stalą laisvai pasirinkta tema; ant šio stalo privalėjo būti pateikti nustatytų rūšių patiekalai ir patiekalų grupės. Ant lietuviško „Amber Aliance“ stalo buvo galima išvysti komandos kapitonės Aldonos Gečienės (Vilniaus restorano „Californija GOURMET“ gamybos vadovės) sukurtus banketinius vieno kąsnio užkandžius, Liucijos Makovskos („Čili“ tinklo technologės) banketinį patiekalą 8-iems asmenims, Dariaus Dabrovolsko (Vilniaus restorano „Neringa“ šefo) tris vegetarinius šedevrus, Vytauto Samavičiaus („La Cle“ šefo iš Klaipėdos) keturis pagrindinius patiekalus, nuostabią Natalijos Krasauskienės (Kauno konditerijos gamybos įmonė „Bijola“) skulptūrą iš valgomų produktų; taip pat 4 puikius desertus, kuriuos gaminti padėjo geriausias 2010-ųjų Lietuvos virėjas Deivydas Praspaliauskas (Vilniaus restorano „Lauro lapas“ šefas) ir komandos vadovė, LRVVK asociacijos Prezidentė, konditerijos gamybos įmonės „Beatričės saldumynai“ (Vilnius) gamybos vadovė Rūta Šiušienė.

Kitoje olimpiados rungtyje – vieno virėjo individualiai pateikiamų nustatytų grupių patiekalų kategorijoje - aukštąjį pilotažą pademonstravo lietuvė Honorata Lyndo (iš restorano „Steak House Helios“ Vilniuje), iškovojusi dar vieną bronzos medalį, o šefai - Halina Višnevskaja (Sporto baras „Stars and legends“, Vilnius), Leonard Maceikanec (Įmonės „Smulkus urmas“ technologas) bei Tomas Rimydis (restorano „Diverso“ šefas iš Kauno ) - gavo diplomus.

Apie Pasaulinės virėjų olimpiados Erfurte rungtis

Pasaulinėje virėjų olimpiadoje, kaip ir sporto olimpiadoje, yra keletas rungčių, kurių dalyviai vertinami atskirai, ir bet kurioje rungtyje laimėti medaliai yra lygiaverčiai.

Pati didžiausia ir sudėtingiausia olimpiados rungtis - Nacionalinių komandų rungtis. Šioje rungtyje besivaržančioje komandoje dalyvauja 6 šefai. Jų užduotis - nustebinti vaizdu ir skoniu 110 svečių, jiems pateikiant po užkandį, karštąjį patiekala ir desertą. Taip pat ši komanda turi pateikti komisijos vertinimui ir "šaltąjį" stalą, t.y. 3*3m stalo plote demonstruoti kelis desertus arba mažyčius vieno kąsnio pyragaičius, banketinį patiekalą, taip pat 5 patiekalų meniu vienam asmeniui, vegetarinius patiekalus, vieno kąsnio užkandžius; komandos konditerio pagamintą skulptūrą iš maisto produktų. Tai didžiulių finansinių ir žmogiškųjų išteklių reikalaujanti rungtis.

Ta pati šalis i virėjų olimpiadą gali siųsti ir Regioninę komandą , kurios sudėtyje dirba 4 šefai - virėjai ir konditeris (šioje rungtyje varžėsi ir Lietuvos komanda “Amber Aliance”), ir kuri ruošia 3*3m "šaltąjį" stalą su dekoracijomis.

Į virėjų olimpiadą taip pat gali vykti ir jaunųjų virėjų komanda, karo tarnybą atliekančių virėjų komanda, konditerių komanda; virėjai gali varžytis ir individualiai pačiose įvairiausiose kategorijose (individualiai rungėsi 4 Lietuvos šefai – virėjai).

Štai kiek medalių gali laimėti šalis, jei tik suburiama galinga virėjų komanda. Tuo tarpu mūsų šalies virėjų komandą finansuoja tik LRVVKA – ne pelno siekianti, iš biudžeto nefinansuojama Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija. Suruošti ir išleisti šefų komandą vien į Regioninių komandų rungtį bei 4 šefus individualioms varžytuvėms asociacijai kainavo keliasdešimt tūkstančių litų, taip pat daug asmeninių dalyvavusių virėjų laiko ir sveikatos sąnaudų. Taip pat reikia pažymėti, kad sunku atrasti naujų talentų tarptautinėms varžytuvėms - Lietuvos jaunieji šefai vangiai dalyvauja respublikiniuose profesiniuose konkursuose, kai tuo tarpu tik savo šalyje jėgas išbandę ir nors minimalią varžybų patirtį sukaupę virėjai gali tikėtis pasiekti žymesnių rezultatų tarptautiniuose konkursuose. Reikia tikėtis, kad mūsų šefų – olimpiečių pasiekimų paskatinti, mūsų virtuvės meistrai ir konditeriai gausiai dalyvaus šių metų lapkričio mėn. 8 - 10 dienomis Litexpo parodų rūmuose vyksiančiuose “Geriausio Lietuvos konditerio 2012”, “Geriausio Lietuvos virėjo 2012” bei “Talentas 2012” konkursuose.

Iš viso olimpiadoje dalyvavo per 1800 virėjų iš 54 šalių. Štai laimėtojai kitose olimpiados rungtyse: Nacionalinių virtuvių kategorijoje lyderiais tapo švedai ir norvegai. Jaunimo kategorijoje aukščiausias vietas ir vėl užėmė Švedijos, Norvegijos bei Šveicarijos komandos. Karinėje virtuvėje aukščiausiais medaliais pasipuošė Šveicarijos, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos virėjai. Konditerių rungtyje auksą gavo Šri Lanka, sidabrą – Vokietija, bronzą – Italija.

Per olimpiadą buvo sunaudota:

Kiaušiniai: 20 000 vnt.

Mėsa: 1 000 kg

Žuvis: 1 200 kg

Bulvės: 700 kg

Daržovės: 4600 kg

Grietinėlė / pienas: 2 500 l

Cukrus: 140 kg

Druska: 100 kg

Prieskoniai: 80 kg

Apie olimpiadą

Vokietijos Tiuringijos žemės sostinėje Erfurte spalio 5-10 dienomis vykusią kulinarijos olimpiadą okupavo šimtai geriausių virėjų iš viso pasaulio. Tarp jų varžėsi ir Lietuvos virėjai, susibūrę į komandą „Amber Aliance“. „IKA / "Culinary Olympics“ olimpiada vyksta jau daugiau nei šimtą metų. Pirmoji tokia olimpiada įvyko dar 1900 metais Frankfurte prie Maino, ir, išskyrus Antrojo Pasaulinio karo laikotarpį, ji vyksta kas ketverius metus, kaip ir sporto olimpiados.

GYVAI: Virtuvės olimpiečių dienoraštis 

Facebook paskyroje "Virtuvės olimpiečių dienoraštis" galite pamatyti dar daugiau vaizdų iš olimpiados ir sekti naujienas gyvai. Kviečiame prisijungti!

Kontaktiniai asmenys:

Indrė Leikauskė ( Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. )

Sandra Kliukaitė ( Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. )

Ona Jurkšienė (ojurksiene@lrvvk.lt )

Dalinamės įspūdžiais ir kviečiame pasigrožėti konkursinių patiekalų nuotraukomis

Lietuvos komandos Natalijos Krasauskienės, Kauno konditerijos gamybos įmonės "Bijola" konditerės, skulptūra iš valgomų produktų


Lietuvos komandos Liucijos Makovskos, "Čili" tinklo technologės, žuvies banketinis patiekalas

Jūros gėrybės šampano ir žalumynų drebučiuose; sūdytos lašišos ir kepto ungurio užkandėlė su jūros dumbliais; sterko putėsiai su špinatais bei krevetėmis, pagardinta builiabeiso padažo plutele; keptas tunas terijaki padaže, pagardintas riešutais; menkių terinas su sojų pupelėmis ir trintų gražgarščių plutele; jogurto padažas su agurkais, ridikėliais bei žolelėmis; pikantiškas obuolių ir mangų padažas; daržovių asorti su žalumynų padažu; brokolių ir morkų musas


Lietuvos komandos kapitonės Aldonos Gečienės, Vilniaus restorano "California Gourmet" gamybos vadovės, banketiniai vieno kąsnio užkandžiai

Šalta žirnelių, mėtų sriuba su trumų capuccino putėsiais ir enoki grybais įdarytu duonos krepšeliu

Midijų, vėžių uodegėlių ir sūdytos lašišos drebučiai su mango – laimo četney

 

Lietuvos komandos Aldonos Gečienės karšti vieno kąsnio užkandžiai

Keptas laukinis ešerys įdarytas juodosiomis alyvuogėmis ir paprikų – žaliųjų pipirų padažu ir garintomis daržovėmis

 

Lietuvos komandos Aldonos Gečienės karšti vieno kąsnio užkandžiai

Fazano, kukurūzinio viščiuko ir elnio nugarinės suktinukas su baltojo vyno ir šaltalankio padažu bei Provanso žolelėse apkeptais žaliaisiais šparagais


Lietuvos komandos Dariaus Dabrovolsko, Vilniaus restorano "Neringa" šefo, šaltas užkandis

Brokolių panakota su avokado ir pomidorų keneloni, pomidorų kempine, avokadų kremu ir riešutų bei citrinų dresingu

 

Dariaus Dabrovolsko karštas patiekalas

Penkių grūdų košė su šakninėmis daržovėmis, bulvių-tapioka miltų traškučiais ir kelmučių padažu


Dariaus Dabrovolsko desertas

Morkų pyragas su aviečių ledais, šaltalankių geliu, aviečių-vanilės želė, morengais ir šaltalankių jogurtu

 

Lietuvos komandos Vytauto Samavičiaus, Klaipėdos restorano "La Cle" šefo, patiekalas


Vytauto Samavičiaus patiekalas


Vytauto Samavičiaus patiekalas


Vytauto Samavičiaus patiekalas


Lietuvos komandos Deivydo Praspaliausko, Vilniaus restorano "Lauro lapas" šefo, desertas

Trijų morkų pyragas su apelsinais ir balto šokolado parfė


Deivydo Praspaliausko desertas

Balto šokolado ledai su krapų panna cotta ir makaronais


Deivydo Praspaliausko desertas

Burokėliai su saldymedžiu ir šeivamedžiu


Deivydo Praspaliausko desertas

Karamelė su juodu šokoladu ir sūria duona

Pateikiame konkursinius individualių rungčių patiekalus

Honoratos Lyndo (Vilniaus restoranas "Steak House Helios) žuvies banketinis patiekalas

Sterkų ir lašišųterinas su krevetėmis; otų putėsiai  su shiitake grybų ir brokolių įdaru, morkomis; tilapijų pâtésu porais ir midijomis, krapais ir laiškiniais česnakais; virta lašiša su žiedinių kopūstų  “patalais”; aštuonkojų drebučiai su morkų ir šaltalankių putėsiais; brokolių ir jogurto panakota; patisonai su rikotos įdaru; daržovių puokštė; žolelių padažas; paprikų ir kornišonų padažas; krienų ir krapų padažas su laiškiniais česnakais


Honoratos Lyndo 6 restoraniniai užkandžiai

Grybų ir moliūgų drebučiai su kinvos kruopų salotomis ir balzamiko padažu

Sūdytų lašišų panakota su krevetėmis ir midijų drebučiais, patiekiama su šaltalankių padažu

Triušio nugarinė  su daržovių įdaru, voveraičių ir baravykų drebučiais bei grybų asorti, patiekiama su žolelių ir lazdynų riešutų padažu

Apkepta polenta, įdaryta maža paprika, įdarytas mažas agurotis, patiekiama su saldžiųjų oranžinių paprikų padažu

Oto suktinukas su špinatais ir šparagais, saldžiųjų žirnelių tyre, vėžių putėsiai ir baltojo vyno padažu

Kalakuto suktinukas, įsuktas į Savojos kopūstų lapelį, su ryžių pudingu ir daržovėmis, pateikiamas su morkų ir migdolų padažu


Halinos Višnevskajos (Vilniaus sporto baras "Stars and legends") banketinis patiekalas

Triušienos suktinis rislingo drebučiuose; veršienos kepenėlių paštetas su žolelėmis;
kalakutienos ir fazanienos musas; stirnienos išpjova su pistacijomis, gaminta sous vide;
daržovės; traškutis; padažai -  bruknių, garstyčių, žolelių


Halinos Višnevskajos 6 restoraniniai užkandžiai

 

Halinos Višnevskajos šaltas mėsos užkandis

 Jautienos išpjovos salotos su penkių kruopų mišinuku bei daržovėmis; kornisonų skonio majonezu


Halinos Višnevskajos šaltas žuvies užkandis

Žuvis ant agurkų sulčių kilimėlio su “kruvinosios meri” drebučiais


Halinos Višnevskajos šaltas užkandis

Burokėlių ir krienų tiramisu su mėlynos bulvės duetu


Halinos Višnevskajos karštas mėsos užkandis

Putpelė su pasternokų-obuolių tyre, chereso padažu, daržovėmis, meliono kroketu


Halinos Višnevskajos karštas žuvies užkandis

Švelniai rūkyta šukutė, įdarytas kalmaras, patiektas su salierų ir kalmarų rašalo tyre bei šaltalankių - laimų topijokų perlais, kepta geldekle

 

Halinos Višnevskajos karšta daržovių užkepėlė, patiekta su kari sviestu, grybais, lazdyno riešutų skonio putomis

 

Leonardo Maceikanec, įmonės "Smulkus urmas" technologo, žuvies banketinis patiekalas

Menkių kepenėlių 4 rūšių paštetas: su šafranu, įdarytas su morkos stačiakampiu; natūralus menkių kepenėlių paštetas, įdarytas žalio šparago rutuliuku; su raudonu vynu įdarytas cukinijos stačiakampiu; ir paštetas su sepijos dažais, įdarytas baltu šparago rutuliuku; garnyras: pelenų tešlos žiedas mini pomidoriukais,  įdarytas dviejų spalvų spagečių suktinuku ir baziliko lapeliu

Jūros gėrybių vyniotinis, įdarytas omarų suflė, pateiktas ant ryžio traškučio su mėlynos bulvės rutuliuku, nyjoki  grybukais ir čiobrelio šakelė

Lengvai sūdyta lašiša, įdaryta oto suflė, spalvotais kopūstais ir topinambo lapeliais, pabarstyta juodu ir baltu sezamais ir linų sėmenims, pateiktas ant tapiokio traškučio su tominambo suflės rutuliuku, apvyniotas topinambo lapeliais ir lašišos odos traškučiu; padažai: sojos-sezamo, daržovių dresingas ir tadzyki

 

Leonardo Maceikanec 6 restoraniniai užkandžiai

Cukinijos žiedas, įdarytas daržovių suflė, keptas topinambas prieskoninių aliejuje, daržovių dresingas, morkytė, mini petražolių šaknelis, apkeptas ant grilio, mini moliūgėlis, įdarytas morkų suflė

Lazanija su daržovėmis, su bobausių grybais, su įdaryta suflė cukinija, šparagais ir morkytėmis, pomidorų tyrė ir tadzyki padažu ir mini burokėliu

Keptas lašišos ir tuno medalionas su oto suflė; juodų ir raudonų lęšių suktinukai, apelsino duonelė, apelsino filė, kaparėliai, pagardinta šaltalankių tyre; ant grotelių kepta lašišos filė, apkeptas baltas šparagas, ridikėlių griežinėliai, patisonai ir raugeriškis; žolelių aliejus

Kepta bebro uodega, įdaryta su morkų ir špinatų suflė, patiekta su baravykų tyre, daržovių lauknešėlių ir mėlynos bulvytės rutuliukais, bobausių grybais  ir kadagio pabarstukais

Triušio nugarinė karūnėlės formos su rojaus obuoliuku, prancūziška apkepo statinaite; triušio šlaunelė, kepta ant grotelių, įdaryta sepijos makaronu, alyvuogė ir džiovintais pomidorais, su daržovių terinu ir obuolių-burokėlių tyrė

Leonardo Maceikanec šaltas žuvies užkandis

Žuvis patiekta dviems būdais: lengvai sūdyto oto ir lašišos terinas, su mini pomidoriukais, moliūgų majonezu;  seliavos filė kepta ant grilio, su ryžių makaronų statinaite, marinuotu burokėliu, žaliais žirneliais


Tomo Rimydžio, Kauno restorano "Diverse" šefo, žuvies banketinis patiekalas

Norvegišku stiliumi ruošta lašiša su plutele; rūkytų menkių pate su tunais; sterkų suktinis su ankštinėmis pupelėmis; šviežios daržovės; špinatų pyragaitis; daržovių kapotinis; pomidorų padažas; teriaki padažas; špinatų majonezas

 

Tomo Rimydžio restoraninis užkandis

Šerniena, patiekta su grikiais, mėlynaisiais svogūnais, pupelėmis

Joomla templates by a4joomla