1.JPG1_01.jpg4.JPG4_01.jpg9.JPG

2013 M. GEGUŽĖS 19 D. LRVVKA PREZENTACIJA "ŠIUOLAIKINĖ SVEIKUOLIŠKA VIRTUVĖ" DRUSKININKUOSE

Lietuviška virtuvė gali būti moderni. Tai įrodo LRVVKA meistrai,  kiekviename š.m. LRVVKA renginyje  pristatantys  autentiškus patiekalus: nuo pusryčių iki užkandžių, nuo pietų valgiaraščio iki  išradingų desertų.

Artėjant Lietuvos ES pirmininkavimui, norime atkreipti dėmesį, jog Lietuvos kulinarai užsienio svečius gali nustebinti ne tik bulvių patiekalais ir šakočiais.

Gegužės mėn. 19 d. LRVVKA organizuota prezentacija-degustacija "Šiuolaikinė sveikuoliška virtuvė" tęsia š.m. renginių temą - moderni ir lietuviška. Lietuvos kulinarijos profesionalams buvo pristatyta virš 20 naujų patiekalų: šalta agurkų arbata, šalta melionų kava, agurkų “bokšteliai” su graikinių riešutų pašteto įdaru, ISI sifono pagalba daryta burokėlių sriuba su ožkos sūrio kremu ir balzamiko acto ikrais, oto užkandėlė su garsvos drebučiais ir chia sėklomis,  ilgai kepto baklažano tyrė su granatų sėklomis bei kepintomis saulėgrąžomis, orkaitėje keptas moliūgas su šviežiais smidrais, ryžių popieriaus vegetariški suktinukai, vegetariškos užtepėlės prie  šviežutėlės duonos, ryškūs oranžiniai naminiai makaronai ir aišku, gurmaniški desertai: rabarbarų kremas su riešutais ir balto šokolado putėsių sniegu, „Memel Blue ledai“ su mėlynuoju pelėsiniu sūriu.

Pademonstruoti neįprasti gamybos būdai: virimas žemoje temperatūroje (45-80) C, ledų gamyba azoto pagalba, iSi sifonų panaudojimas gaminant kremus iš daržovių, vaisių, šokolado, pieno produktų, taip pat padažus, sriubas, blynus, žolelėmis aromatizuotus aliejus. Šį kartą virtuvės šefui Dariui Dabrovolskui talkino svečias iš Austrijos, iSi atstovas Kamil Lühn-Skibinski.

 

Renginio metu buvo pristatytas mūsuose dar naujas, bet pasaulyje seniai žinomas ir vis populiarėjantis mitybos būdas - žaliavalgystė. Ona Jurkšienė papasakojo apie žaliavalgystės principus - naudojami "žali" (vaisiai, daržovės, žalumynai, daigai) ir "gyvi" (išmirkyti - "pažadinti" - riešutai, sėklos) produktai, termiškai neapdoroti arba apdoroti ne aukštesnėje kaip 42°C temperatūroje. Renginio dalyviai vaišinosi: žaliuoju kokteilių, cukinijų griežinėliais su saulėgrąžų ir daržovių užtepėlėmis, žaliavalgiški sushi, kuriems "ryžiai" buvo pagaminti iš smulkintų baltojo ridiko arba žiedinio kopūsto, sumaišytų su daigintais saulėgrąžų branduoliais. saulėgrąžų branduoliais. Desertui buvo pateiktas „pyragaitis“, kurio „biskvitas“ pagamintas iš datulių ir daigintų bei žemoje temperatūroje išdžiovintų  grikių, “kremui” buvo panaudoti mirkyti anakardžių riešutai, braškės, šaltai spaustas kokosų aliejus. Ona Jurkšienė papasakojo, kad pavasarį pirmoji žaluma yra ypač maistinga, ir maistui tinka  ne tik piktžolėmis laikomos garšvos, dilgėlės, balandos, žliugės, kiaulpienės (lapai, žiedai ir net kotai – didžiulis natūralaus kalcio šaltinis), bet ir klevų, liepų lapai; šie žalumynai gali būti naudojami salotoms, taip pat ypač maistingiems žaliesiems kokteiliams gaminti. 

Gaminant žaliavalgiškus patiekalus, buvo naudojami UAB „Litbana" ir "Promo Cash&Carry" pateikti produktai; renginio svečiams buvo pristatytas www.zaliavalgis.lt.


Žaliavalgystę keitė vegetariniai patiekalai, kuriuos ruošė ir meniškai Sangaidos lėkštėse sudėliojo UAB Tokyo gamybos technologė Liucija Makovska. Ji gamino ryškių, skirtingų skonių suktinukus iš ryžių popieriaus, įdarytus lietuviškomis daržovėmis, Wakame jūros dumblių salotomis su sezamu, krevetėmis ir kabajaki (UAB Reaton produktai).


Daniil Blagoveščenskij, UAB Sangaida pardavimų vadybininkas, atskleidė puikias vasaros kokteilių ruošimo technologijas, naudojant „Monin“ sirupus. Daniil Blagoveščenskij, UAB Sangaida pardavimų vadybininkas, atskleidė puikias

Ragavome įvairių skonių kepto varškės sūrio, prieš tai įtrinto lietuviškais UAB „BUGA LT“ marinatais.

Renginio metu buvo pristatyta karščiausia gastronomijos pasaulio naujiena – geriausio Pasaulio restorano 2013 metais išrinkimas: juo tapo „El Celler de Can Roca“, Žirona, Ispanija – šeimos restoranas, valdomas trijų brolių, pernai likęs antroje vietoje pasaulyje: http://www.theworlds50best.com/list/1-50-winners/el-celler-de-can-roca/

Degustavome tirštą putojantį vyną - ispanišką Solid Cava, kurio kūrime dalyvavo šių metų geriausio Pasaulio restorano Joan Roca virtuvės guru. Baltu tirštu vyno šlakeliu skaninome rifinį ešerį, rožinio tiršto putojančio vyno „Solid Rosat Cava“ skonines savybes atskleidė šviežios braškės.

Neįprastą desertą Nestle Movenpick" ledų pagrindu sukūrė ir pateikė naujoviškose, Sangaidos" pristatomose formelėse, Halina Višnevskaja, ilgametė LRVVKA narė.

Nuoširdžiai džiaugiamės naujais LRVVKA nariais - gegužės mėn. asociacijos gretas papildė 4 nauji nariai: Giedra Sadauskienė (vyr. profesijos mokytoja, lektorė, Kauno SPPRC), Arūnas Stoškus (Restoranų grupė Fortas", Vilnius), Gediminas Albrichtas (Franki" vyninė, Vilnius), Tomas Mockūnas (Grand SPA Lietuva", Druskininkai). Šaunūs, ambicingi, pilni entuziazmo, jaunystės veržlumo ir kūrybinio polėkio restoranų virtuvių vadovai - virtuvių šefai! Kiekvienas jų gamino savo pirmąjį patiekalą prieš LRVVKA auditoriją ir užtikrintai iškovojo teisę tapti LRVVKA tarptautinių konkursų komandos-čempionės Gintarinis Aljansas" nariais.

Išklausėme Alvydos Jasilionytės, verslo įvaizdžio konsultantės paskaitą apie restorano ilgalaikės sėkmės pagrindus: svetingumą ir darbuotojų profesionalią išvaizdą. Sužinojome pagrindinius įvaizdžio griovėjus: drabužius, netinkančius situacijai, asmeniui, senamadiškus, prastos kokybės, aksesuarų ir detalių gausą, tatuiruotes. Dar kartą prisiminėme kokį stiprų įspūdį formuoja suderinta apranga, laikysena, veido išraiška - nebyli kūno kalba.

Moderni-kurianti-sveikuoliška lietuviška virtuvė įpareigoja rinktis lietuviškus produktus. Šį kartą pristatėme AB „Kauno Grūdai“, padažų ir marinatų gamintoją UAB „BUGA LT“, ūkininkės Genovaitės Sakalauskienės ekologinį ūkį „Genutės uogainė“, AB „Vilkyškių pieninė“ produktus -  sukurtus ir pagamintus Lietuvoje.

Renginio metu AB „Kauno Grūdai“ pristatė naujus miltinius mišinius duonai ir specialius kvietinius miltus makaronams, sukurtus  naudojant naujausias gamybos ir receptūrų kūrimo technologijas. Žinomas virtuvės šefas, LRVVKA narys, Ruslanas Bolgov pagamino 2 patiekalus naudodamas specializuotus miltus makaronams: vyšnių skonio Ravioli su morengo trupinukais bei braškėmis ir naminius Tagliattele su 5 šakniavaisių padažu ir brinzos gabalėliais. Makaronų masė buvo pagardinta burokėlių sultimis, todėl turėjo puikią oranžinę spalvą. Renginio dalyviai - Lietuvos restoranų virėjai ir konditeriai – noriai ragavo iš miltinių mišinių iškeptos įvairių rūšių duonos, ant kurios tepėsi pikantiškų skonių užtepėles: saulėje džiovintų pomidorų su „Santa Maria“ Provanso šefo prieskoniais; karamelizuotų burokėlių ir peletrūno, daigintų avinžirnių, daigintų saulėgrąžų ir daigintų sezamo sėklų užtepėlę, pagardintą avižų pienu. pienu. Iš miltinių mišinių gaminamos duonos gaminimo procesas trunka vos porą valandų, o skonis nenusileidžia tradiciniu būdu pagamintai duonai.

LRVVKA su Vilkyškių pieninė" tęsia sūrių vartojimo kultūros plėtojimą bei skatina visus restoranus, kavines reprezentuoti Lietuvą įsitraukiant į savo valgiaraščius LRVVKA šefų sukurtus receptus su rekomenduojamais pavadinimais, atspindinčiais Lietuvos istoriją, įvykius ar unikalias vietoves, pavyzdžiui „Memel Blue ledai“, „Mažosios Lietuvos keksiukai“, „Tilžietiški virtiniai“, „Rambyno šlaitai“, „Karaliaučiaus damų pagunda“, „Nemumo pievų pyragas“ ir kt. (http://www.vilkyskiu.lt/sefureceptai). Aldona Gečienė, "California Gourmet" restorano virtuvės šefė privertė visus nustebti, susižavėti ir palaimingai nusišypsoti paragavus jos kurtų Memel Blue ledų - saldžios grietinėlės švelnumas ir mėlynojo pelėsio sūrio aitrumas užvaldė visų mintis.

Tęsiamas bendradarbiavimas su ilgamečiais LRVVKA partneriais ir rėmėjais: AS „Santa Maria“ - dėkojame už patiekalų skonio paryškinimą, UAB „Reaton“ - už žuvį ir egzotiškus produktus, reikalingus norint išlikti modernia virtuve, įmonei Farm Frites už tai, kad niekada netrūksta free bulvyčių ant mūsų stalų,UAB „Litbana“ -  už gausų daržovių ir vaisių derlių, UAB Sanitex“, „Promo Cash&Carry” - už daugybę produktų, kurių neturi kiti, UAB „Manjana“ - už virtuvės švaros priemones, tausojančias aplinką, UAB „Sangaida“ - už nuostabiai gražias ir stilingas lėkštes, UAB „Jokado projektai“ - už virėjų puikią komfortišką darbo aprangą, UAB „Baltic Master“ - už galimybę naudotis stambiąja virtuvės įranga bei mokomąja klase ir skleisti profesines žinias Lietuvos kulinarams.

Nuoširdžiai dėkojame viešbučio Grand SPA Lietuva Druskininkuose maitinimo filialo kolektyvui, mus priėmusiam ir mielai užleidusiam virtuvę darbui ir restorano salę renginiui.

Informaciją paruošė:

Aušra Lukošienė

LRVVKA vykdomoji direktorė

Mob. tel. +370 615 67405

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.   

 

KVIEČIAME PERŽIŪRĖTI RENGINIO NUOTRAUKAS:

 

Joomla templates by a4joomla